Το 92% των νέων από 16 έως 20 ετών στη Γαλλία κρίνει απολύτως δικαιολογημένες τις διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων. Το εύρημα προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Οικονομικής Έρευνας και Εφαρμογών της Γαλλίας (Cepremap) και της Ανώτατης Σχολής Εμπορικών Μελετών του Παρισιού (HEC Paris), η οποία στηρίχθηκε σε συνεντεύξεις με 1077 νέους.
Στο ερώτημα της πολιτικής τοποθέτησης, οι μισοί ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν πρόσκεινται σε κανένα κόμμα. Στην ακροαριστερά τοποθετήθηκε το 20% και στην ακροδεξιά το 13%, ενώ κεντροαριστεροί και κεντροδεξιοί δήλωσαν από 8,5%.
Συνοδευτικό σημείωμα της μελέτης αναφέρει ότι, με βάση όσα απάντησαν οι ερωτηθέντες, οι διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων στη Γαλλία δεν συνδέονται τόσο με την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων. Περισσότερο αποδίδονται στην αβεβαιότητα των νέων για το μέλλον τους και στην πεποίθηση ότι η δημοκρατία στη χώρα δυσλειτουργεί.
Οι 9 στους 10 ερωτηθέντες, ανεξάρτητα από την κοινωνική προέλευση, εκτιμούν ότι μείζον πρόβλημα είναι πως η οικονομική πίτα δεν μεγαλώνει. Την ίδια εκτίμηση συμμερίζονται και οι 8 στους 10 που δηλώνουν ότι ανήκουν στον χώρο της δεξιάς.
Η πλειονότητα όσων τοποθετούνται στην ακροαριστερά πιστεύει ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον και οι δυσλειτουργίες της δημοκρατίας οφείλονται κυρίως στις κοινωνικές ανισότητες και στην υπερσυγκέντρωση του πλούτου. Συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και θεωρούν θεμιτή τη σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Αντίθετα, η πλειονότητα όσων τοποθετούνται στην ακροδεξιά θεωρεί ότι οι κίνδυνοι δημιουργούνται πρωτίστως από τους μετανάστες, δεν παίρνει μέρος στις διαδηλώσεις και δίνει πρωταρχική σημασία στην τήρηση της τάξης.

































